Сорт Сагайдак
Автори сорту Сагайдак: д. с.-г. н. В.М. Тищенко; д. б. н. М.М. Чекалін, та ін.
Сорт озимої пшениці створений для господарств, що прагнуть отримати високу якість та врожайність пшениці при вирощуванні на високому, та середньому агрофонах.
Сорт створено методом гібридизації сорту озимої пшениці Лютестенс 89 та селекційної лінії місцевого походження № СЛ50144 (Лютестенс 89 х СЛ 50144) з наступним багаторазовим добором елітних рослин з використанням збирального індексу, індексу продуктивного потенціалу та штучної затримки часу відновлення весняної вегетації.
Різновидність – еритроспермум. Кущ – прямостоячий, лист зелений. Колос білий, остистий, циліндричний, середнього розміру та щільності, наявні остюки. Колоскова луска добре виражена, має середнє, злегка підняте плече, середній гострий зубець.
Сорт має високу зимостійкість – 8,7-9,0 бала, стійкість до вилягання – 8,2-8,6 бала (умовний стандарт 8,5/8,8), до посухи – 8,6-8,9 бала, середньорослий, висота рослин становить 82,7-105,1 см. Стійкий до ураження бурою іржею, борошнистою росою, фузаріозом на рівні умовних стандартів. Довжина вегетаційного періоду 272 – 280 днів, середньостиглий.
Урожай і якість зерна
Зернівка червона, крупна, маса 1000 зерен – 48,9-50,6 г. Натура зерна 810-820 г. Досягнутий потенціал урожайності у виробництві 114,0 ц/га.
Сорт відноситься до сортів інтенсивного типу, витримує високі дози мінеральних та органічних добрив та пропонується для вирощування як по паровим, так і по непаровим попередникам (кукурудза на силос, горох на зерно, багаторічні трави, злакобобові травосуміші та ін.).
Сагайдак має високу пластичність, але кращі врожаї формує в оптимальні строки посіву (15-25 вересня); має високу здатність до кущіння в осінній та весняний періоди. Сорт віднесений до групи з підвищеною фотоперіодичною чутливістю та подовженим періодом яровизації.
Сорт володіє відмінною стійкістю до хвороб та шкідників завдяки імунологічній захищеності. Характеризується найбільшим колосом серед усіх представлених сортів, високою вирівняністю та підвищеною кількістю зерен в колосі. Генетично закріплена здатність формувати високу масу тисячі зерен. Висока врожайність нового сорту формується за рахунок підвищеної долі зерна в загальній біомасі рослини (збирального індексу – HI).
За фізико-хімічними, хлібопекарськими властивостями Сагайдак формує високу якість зерна з вмістом білка 11,2-13,5% %, клейковини 29,6-30,5%. Сила борошна 487W о.а. Об’єм хліба 1100-1480 мл. Надзвичайно високі хлібопекарські якості. Сорт віднесений до групи сильних пшениць.
З 2010 включений в Державний реєстр сортів рослин України.
Ви можете придбати елітне насіння озимої пшениці сорту Сагайдак полтавської селекції тут!