Головна » Насіння » Озима пшениця

Озима пшениця

Створені сорти: | Диканька | Левада | Сагайдак | Вільшана | Царичанка | Оржиця | Кармелюк | Полтавчанка |

Чим полтавська озима пшениця найкраща

Озима пшениця полтавської селекції, яку іноді називають — пшениця Тищенка Володимира Миколайовича, володіє рядом цінних особливостей:

Озима пшениця, купити, придбати, елітне насіння

Озима пшениця

  1. Чутливістю до фотоперіоду. Створені сорти пшениці восени, на відміну від інших, менше реагують на тепло, а більше на тривалість світлового дня, ріст надземної частини уповільнюється, ріст кореневої системи прискорюється і рослини не переростають, незалежно від строку висіву;
  2. Видовженим періодом яровизації. Не дає рослинам при короткому світловому дні взимку швидко відреагувати на відлигу та відновити вегетацію, втративши при цьому зимостійкість у випадку повернення морозів;
  3. Здатністю до підвищеної кущистості. Ряд сортів володіє здатністю підвищеної кустистості, як восени так і навесні, що дозволяє компенсувати за несприятливих погодних умов густоту посівів;
  4.  Адаптивністю або стійкістю до біотичних та абіотичних стресів. Здатністю сортів пристосовуватися до сприятливих та несприятливих умов (низькі негативні температури на початку і в кінці зимового періоду, притерта крижана кірка, відновлення вегетації в зимовий період, повернення до холодів, пізнє відновлення весняної вегетації), мають підвищену посухо-, жаро-, морозо-, зимо-, соле-, кислостійкість. Сорти оптимально реагують на зміну зовнішнього середовища;
  5. Високою стійкістю до хвороб та шкідників. Завдяки тому, що на ранніх етапах селекції робота проводиться на інфекційних фонах всі рослини, які не володіють специфічною стійкістю гинуть, а загальна стійкість популяції сорту підвищується;
  6. Вирівняністю зерен в колосі. За рахунок генетичних особливостей сортів рослини формують вирівняні зерна в колосі, що забезпечує надзвичайно великий вихід зерна після доробки;
  7. Стабільністю по врожайності. Кількість зерен в колоску генетично закріплена, що дає змогу характеризувати сорти, як надзвичайно стабільні по врожайності на протязі ряду років з різними погодними умовами;
  8. Якісними властивостями зерна. Полтавські сорти віднесені до групи сильних пшениць: вміст клейковини 28,5- 34,5%; білка – 13,0-15,5%, що дає змогу формувати щороку зерно першого та другого класів з відмінними хлібопекарськими якостями. Борошну даних сортів характерний особливо-білосніжний колір. Вони володіють високим потенціалом урожайності. Під час проведення державних сортовипробувань отримані врожаї озимої пшениці 65,4-118,5 ц/га.

Одного разу посіявши озиму пшеницю полтавської селекції ви не сплутаєте її з жодним відомим вам сортом. Кожен виведений сорт відрізняється один від одного неозброєним оком і своїм різноманіттям. Купити насіння озимої пшениці і не пошкодувати про це мріє кожен Господар. Озима пшениця Тищенка Володимира Миколайовича і її переваги доведені на практиці багатолітніх сортовипробувань у виробництві. Придбайте насіння тут і будьте задоволені завжди, за будь-якої погоди!

Озима пшениця і селекціонер, або як створюються сорти

Створення нового сорту озимої пшениці досить тривалий і кропітливий селекційний процес. Вся технологія цього процесу складається із семи основних етапів:

1. Етап технології селекційного процесу

Розсадник вихідного матеріалу або розсадник гібридизації. Він складається з сортів, які нам надає Центр генетичних ресурсів України м. Харкова або Устимівської дослідної станції Полтавської області. Тут же ми проводимо від 150 до 180 комбінацій схрещування в період гібридизації на рік. Що стосується пшениці, то у кінці травня ми проводимо її гібридизацію. Кожний співробітник вміє здійснювати цю операцію. Єдине що, – ми надаємо усім спеціалістам схему гібридизації, яку обмірковуємо на протязі усього року. Де аналізуємо увесь матеріал не тільки з Ген ресурсів (вихідний), але і той, що ми отримали від попередніх досліджень, якого в нас дуже багато, і плануємо схрещування. Враховуються усі параметри: рівень зимостійкості, скороспілості, стійкості до хвороб, висота рослини, довжина колоса, проходження між фазних періодів, виповненість зерна і, саме важливе, потенціал урожаю. Ми ведемо селекцію заради потенціалу врожаю, заради продуктивності рослини.

2. Етап технології селекційного процесу

Наступний етап в технології селекційного процесу – це Розсадник дослідження першого покоління або гібриди першого покоління. Він невеликий, в залежності від кількості комбінацій схрещування. Для нас розроблена Індексна селекція, де ми шукаємо такі маркерні ознаки по яким проводимо відбір рослин, у більшій мірі ці ознаки не особливо схильні до впливу середовища. Це пошукова робота, де ми розробляємо ефективні методи відбору і використовуємо їх в селекційному процесі.

3. Етап технології селекційного процесу

Далі формуємо селекційний розсадник в якому розміщуємо: гібриди другого покоління, популяцію розщеплення гібридів, відібрані комбінації схрещування ранніх етапів селекції, розміщуємо там відбори видатних комбінацій схрещування і окремих селекційних ліній. Вся частина цієї роботи сконцентрована в селекційному розсаднику першої, другої і третьої серій, де розміщується до 20 тисяч ділянок (буває менше, буває більше в залежності від року). Висів матеріалу проводимо касетною сівалкою КСТ 4 або 6, що дозволяє за один прохід висіяти велику кількість відібраних колосків. Збирання проводимо вручну – серпами, обмолочуємо на сноповій молотниці, яка дає нам ідеальну чистоту. Селекційний розсадник — перша серія складається з однометрових ділянок потомства (насіння) одного колоса. В цьому розсаднику сконцентрована найбільша кількість матеріалу. Тут розміщуються повторні відбори, відбори з популяцій розщеплення, відбори з видатних гібридних комбінацій схрещування. Після збирання зважуємо насіння, окрім того, що ми проводимо браковку по морфо типу в період вегетації пшениці, здійснюємо браковку і по насінню. Далі цей матеріал пускаємо в селекційні розсадники 2-ї серії. Селекційний розсадник — друга серія складається також з повторних відборів і відборів поколосних, тут можуть розміщуватися відбори з гомозиготних сортів, вирівняних сортів, включених в Реєстр або старших наших сортів. Також проводимо браковку по морф типу в період вегетації пшениці, після збирання зважуємо насіння і здійснюємо браковку по насінню. Далі цей матеріал пускаємо в селекційні розсадники 3-ї серії. Селекційний розсадник — третя серія складається з посівів по 4 рядки довжиною 3 метри кожний. Більш об’ємні ділянки. Як і в селекційних розсадниках 1-а, так і 2-а, і 3-я серії ширина міжряддя складає 42 см. Чому? Тому що зручно підійти до рослини, до ділянки, до потомства, провести там фенологію, браковку, відбори.

4. Етап технології селекційного процесу

Наступний етап Контрольний розсадник – перша і друга серії, де зосереджено 200-300 ділянок. Матеріал для цього розсадника ми отримуємо з селекційного розсадника 3-ї серії. Посів здійснюємо сівалкою Клен з шириною захвату 1,8м в агрегаті з трактором МТЗ. Контрольний розсадник ми розміщуємо в однократній або двократній повторності, в залежності від кількості насіння, на площі 6 м2 . Тому ці ділянки дають більш об’єктивну інформацію селекціонеру про формування ознак, про їх проявлення в селекційній лінії. Ми спостерігаємо за селекційною лінією, яка гарно себе проявила по цілому ряду корисно-господарських ознак. І звідси вже планується зародження нового сорту, хоча початок був закладений в попередніх роках. Контрольний розсадник збираємо вручну серпами, вирізаємо і обмолочуємо на сноповій молотниці для того, щоб не було механічного змішування.

5. Етап технології селекційного процесу

Попереднє сортовипробовування налічує до 60-80 ділянок, які ми розміщуємо у 4-х кратній повторності на площі 12,5-15 м2 або 25 м2 в залежності від кількості насіння. Збираємо комбайном Самбо 500, там є обдув, щоб не було механічного змішування.

6. Етап технології селекційного процесу

За попереднім слідує Конкурсне сортовипробовування. Воно також складається з 4-х кратних повторностей і налічує від 20 до 50 ділянок.

7. Етап технології селекційного процесу

Останнім етапом селекційного процесу ми практикуємо Сортовипробування у виробництві. Тобто ми розміщуємо видатний зразок, що виділився найбільшою кількістю ознак і розміщуємо його на більшій площі. Щоб подивитися його морфо тип, подивитися його в онтогенезі і в умовах наближених до виробництва. Вже коли ми випробували весь матеріал через усі розсадники, в т.ч. через розмноження, тоді плануємо передачу сорту на державне сортовипробовування. Весь процес по створенню сорту триває на протязі 18-20 років від моменту гібридизації до моменту проходження сорту в державному сортовипробовуванні.

Одночасно із веденням технологій селекційного процесу в нас проводяться дослідження по методиці відбору рослин в різних направленнях. Найголовніші з них – це:

  • оцінка зимостійкості, пошуки шляхів ефективної оцінки зимостійкості та морозостійкості;
  • селекція в направленні якості зерна. Усі наші сорти віднесені до групи СИЛЬНИХ пшениць. Немає ні цінних, ні філерів. Це говорить проте, що весь сортовий матеріал ми піддаємо жорсткій оцінці на якість. В лабораторії якості приладом Інфраскан, експрес-метод якого дозволяє нам пропустити величезну кількість матеріалу, ми визначаємо кількість білка і клейковини;
  • оцінка фотоперіодичної чутливості;
  • оцінка періоду яровизації;
  • дослідження, що пов’язані з питаннями рівня формування, мінливістю, спадковістю ознак.

Ви можете ознайомитися з технологією створення нового сорту озимої пшениці полтавської селекції переглянувши відео присвячене Дню поля тут!

Ви можете придбати елітне насіння озимої пшениці полтавської селекції тут!

Статті по темі «Озима пшениця»:

Технологія вирощування озимої пшениці (автор:  доктор сільськогосподарських наук, професор, Тищенко В.М.)

Урожайність наших сортів за результатами досліджень сортодослідних станцій (таблиці урожайності)

Зимостійкість сортів озимої пшениці (автор:  доктор сільськогосподарських наук, професор, Тищенко В. М., здобувач, Палій Ю.)

Особливості сортів пшениці селекції Полтавської державної аграрної академії (Департамент агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації. Дата: 24.06.2014 р.)

Пшеницю «Диканька» визнали однією із кращих у світі (Інтернет-видання «Полтава сьогодні». Автор: Олена БУРЯК, «Події та коментарі». Дата: 29.04.2013 р.)


ЗИМА НЕ ПЕРЕШКОДИТЬ — ПОЛТАВСЬКА ГАРНО ВРОДИТЬ!