Оржиця

Сорт  Оржиця

Автори сорту Оржиця: д. с.-г. н. В.М. Тищенко; д. б. н. М.М. Чекалін, та ін.

Сорт озимої пшениці Оржиця. Полтавська селекція

Сорт озимої пшениці Оржиця

Сорт створено методом гібридизації сортів озимої пшениці (Леля х Донецька 46) з наступним індивідуальним добором з використанням збирального індексу та індексу лінійної щільності колосу, а також на фоні штучної затримки часу відновлення весняної вегетації.

Різновидність – еритроспермум. Кущ – прямостоячий, лист зелений. Колос білий, остистий, циліндричний, середнього розміру та щільності, наявні остюки. Колоскова луска має середнє, злегка скошене плече, середній прямий зубець зі слабким опушенням внутрішньої поверхні.

За результатами випробувань сорт виявив високу зимостійкість – 8,7 — 9,0 бала, стійкість до вилягання — 8,6 – 9,0 балів (умовний стандарт 8,5/8,8), до посухи – 8,6 – 9,0 бала. Сорт напівкарликового типу і містить три гени карликовості, висота рослин становить 56,2-86,9 см. Стійкий до ураження бурою іржею, борошнистою росою, фузаріозом на рівні умовних стандартів. Довжина вегетаційного періоду 257 – 294 днів, ранньостиглий.

Урожай і якість зерна

Зернівка червона, маса 1000 зерен – 33,1…46,6 г.  Досягнута урожайність у виробничих посівах 68,5-94,2 ц/га.

Сорт відноситься до сортів інтенсивного типу, витримує високі дози мінеральних та органічних добрив та пропонується для вирощування як по паровим так і по непаровим попередникам (кукурудза на силос, горох на зерно, багаторічні трави, злакобобові травосуміші та ін.).

Оржиця має високу пластичність, але кращі врожаї формує в оптимальні строки сівби (10-25 вересня).Прекрасно витримує і ранні строки сівби – 1 вересня, не переростає. Має високу здатність до кущіння в осінній та весняний періоди. Сорт віднесений до групи з підвищеною фотоперіодичною чутливістю та видовженим періодом яровизації. Особливість сорту – містить три гени карликовості, зимостійкість сорту обумовлена чутливістю до фотоперіоду ( не переростає в осінній період) і видовженим періодом яровизації (стійкий до зимових відлиг та до повернення холодів). Ці особливості придають сортові високий рівень адаптивності до стресових умов середовища.

Висока врожайність нового сорту формується за рахунок підвищеної долі зерна в загальній біомасі рослини.

За фізико-хімічними, хлібопекарськими властивостями, якості борошна Оржиця не відхиляється від умовних стандартів: вміст білка – 14,0%; клейковини – 30,5 %. За показниками сорт віднесений до групи сильних пшениць.

З 2012 року включений в Державний реєстр сортів рослин України.

Ви можете придбати елітне насіння озимої пшениці сорту Сагайдак полтавської селекції тут!


Бажаємо Вам щедрих врожаїв!