Головна » Статті » Цілющі властивості проса. Користь пшоняної каші.

Цілющі властивості проса. Користь пшоняної каші.

автор: Тищенко В.М., доктор сільськогосподарських наук, Дубенець І.В., директор по маркетингу СВЦ «Яровіт»

Про користь пшоняної каші для нашого здоров’я говорять здавна. Пшоняна каша  відмінно насичує, додає снаги, зміцнює всі системи організму, в тому числі й м’язову, наповнює організм  енергією, виводить зайві мінеральні солі — цінне джерело натуральних поживних речовин, яку необхідно регулярно вживати дорослим і дітям!

Цілющі властивості проса. Користь пшоняної каші

Секрет цілющих властивостей проса у хімічному складі.

-«А ще пам’ятаю, як цінувала бабуся просо. Казала, якщо будеш їсти пшоняну кашу — живіт ніколи не болітиме, виростеш гарною, з червоними щоками і золотими, як пшоно, косами. Тепер, знаючи хімічний склад цієї рослини, розумію, що, дійсно, просо здатне лікувати печінку, нормалізувати роботу шлунка, піднімати кислотність. Воно є кровотворним і протипухлинним засобом. Мабуть, раніше люди менше хворіли саме тому, що їхня їжа діяла профілактично. Готуючи кулешу з пшона, ковбаски-круп’яники, які я дуже любила, бабуся завжди розповідала про цілющу силу проса, і кожна її розповідь була схожа на казку.», — згадує Наталія Петрівна Зубицька, український фітотерапевт, президент всеукраїнського товариства «Зелена планета», академік екологічної академії.

Пшоняна крупа виготовляється з проса за допомогою дроблення, шліфування та інших видів обробки. Така крупа використовується не тільки для приготування каші, а й для варіння супів, приготування гарнірів, запіканок, пудингів, киселів, східних солодощів. Ця крупа досить багата вітамінами (А, В1, В2, В5 і вітаміном РР), а також натуральною клітковиною, декількома видами крохмалів і амінокислот, тому користь пшоняної каші для нашого організму складається, головним чином, у постачанні його цими корисними елементами. До них ще слід додати кілька цінних мінералів (калій, магній, фосфор, залізо, фтор та ін.), корисні натуральні крохмалі і цукор, білкові сполуки та інші необхідні нам для нормальної життєдіяльності речовини.

Але щоб пшоняна каша приносила користь організму необхідно  вибирати і готувати крупу правильно.  Коли Ви купуєте пшоно, зверніть увагу на його колір. Він повинен бути яскраво-жовтий, неначе законсервований промінь сонця. Такий колір свідчить про насиченість крупи мікроелементами та цінні харчові якості. Коли ж  колір біло-жовтий – це означає, що крупа залежалася на прилавку і давня, або створена із сортів проса, що призначені  для кормових цілей.

Зауважте, тривала теплова обробка пшона може розчинити магній у воді, а отже, страва втратить свої корисні властивості!

Сорти проса Полтавської державної аграрної академії «Біла альтанка», «Полтавське золотисте» і «Золушка»  можна відрізнити неозброєним оком від  інших сортів української селекції  за насиченістю яскраво-жовтого  кольору та інтенсивністю забарвлення пшона. За надзвичайно високий вміст поживних речовин сорти проса бронзового «Біла альтанка», «Полтавське золотисте» і «Золушка» рекомендовані Державною комісією для використання в харчовій промисловості. А пшоняна каша виготовлена з них володіє повним переліком цінних харчових і корисних властивостей.

Цілющі властивості проса і користь пшоняної каші:

1.    Сприяє виведенню токсинів і важких металів з організму. Тому її повинні часто вживати жителі мегаполісів і особливо забруднених зон.  Виводить з організму антибіотики та продукти їхнього розпаду. Тому, лікарями рекомендовано регулярне вживання страв з пшона під час та два тижні після лікування;

2.    Завдяки великій кількості клітковини в пшоняній крупі даних сортів, вживання каші з них сприяє нормалізації функції травної системи і  є чудовим дієтичним продуктом. Для перетравлення пшоняної каші організм потребує багато жиру, який витрачається з жирових відкладень, тому,  допомагає боротися з іншою проблемою сучасного суспільства — ожирінням і зайвою вагою;

3.    Сприяє зниженню рівня холестерину в крові і очищенню судин, гарний профілактичний засіб проти пухлин;

4.    Регулярне вживання пшоняної каші рекомендують кардіологи, оскільки вона має здатність нормалізувати кров’яний тиск, зміцнювати серцевий м’яз, знижувати ризик захворювання атеросклерозом і багатьма іншими серцевими захворюваннями;

5.    Пшоно збагачене вітаміном А, який має здатність утримувати вологу в шкіряних прошарках і регенерувати клітини, лікувати катаракти і відновлювати зір;

6.    Незважаючи на свою невисоку калорійність і придатність для дієтичного харчування, пшоняна каша відзначена своєю властивістю відновлювати енергетичний баланс, зміцнювати тканини людського організму і додавати сили;

7.    Нарешті, рекомендована тим, хто лікує захворювання печінки і мріє покращити якість та зовнішній вигляд шкіри, зміцнити нігті, або прискорити зростання волосся.

Лікування пшоняною кашею буде значно ефективнішим, якщо Ви обмежите вживання м’ясо-молочних продуктів до 10%  від загального обсягу їжі.

Про дослідження впливу продуктів харчування на організм людини Ви можете додатково прочитати у книзі Томаса Кемпбелла і Коліна Кемпбелла: Китайське дослідження. Результати найбільш масштабного дослідження зв’язку харчування і здоров’я.

Ви можете придбати елітне насіння проса полтавської селекції тут!

Бажаємо здоров’я Вам і вашій родині!